DONATIES GOEDE DOELEN
0
5
0
2
9

Vier tips voor duurzaam organiseren van events

Inspiratie & tips

Je hebt een bijzondere, unieke locatie gevonden. Een inspirerende event-of vergaderlocatie, waar jouw bijeenkomst perfect past. Dan ga je aan de slag met de organisatie voor jouw evenement, kickoff-meeting, brainstorm of vergadering. En dat wil je natuurlijk het liefste zo duurzaam mogelijk doen!

Het lijkt wel een beetje met elkaar in tegenspraak, een duurzaam event organiseren. Iedereen komt uit alle windstreken naar een plek, je bouwt een beleving op voor slechts één of een aantal dagen en er is een overdaad aan eten en drinken. Maar toch kan er niets op tegen ‘live’ communiceren met je doelgroep. Bijeenkomsten en belevingen zijn onmisbaar in de communicatiemix.

Gelukkig is er een hoop dat je kunt doen (en laten) om zo duurzaam mogelijk te organiseren. Daarmee spaar je niet alleen het milieu, maar óók je portemonnee. Want in tegenstelling tot wat veel mensen denken, is duurzaam meestal niet duurder. Je spaart dus geld uit.

Vier tips voor het duurzaam -én goedkoper- organiseren van je event.

  1. Maak het menu (zo veel mogelijk) vegetarisch
    Een vegetariër die in een hummer rijdt, laat nog altijd een veel kleinere footprint achter dan zijn vleesetende, treinreizende collega. Veel eventlocaties bieden nu al een 40-60 verhouding (vleesgerechten ten opzichte van vega) in plaats van andersom. Maar helemaal zonder vlees kan natuurlijk ook. Sommige locaties zijn er zelfs in gespecialiseerd: bij de Fruitproeverij bijvoorbeeld serveren ze alleen maar het heerlijkste vegetarische of veganistische eten.
     
  2. Voorkom no-show
    Niets zo vervelend als een hele berg eten waar je mee blijft zitten als gasten niet op komen dagen. Het goed managen van je bezoekers helpt al een heel stuk. Bijvorbeeld met handige software, van Halito bijvoorbeeld. Maak gasten ook bewust van het feit wat er gebeurd als ze niet tijdig afzeggen.  
     
  3. Zoek een locatie die zelf people-planet-profit hoog in het vaandel heeft staan
    Het zijn vaak inspirerende locaties met een verhaal, waar het maken van winst niet op nummer 1 staat. Soms hebben ze hun oorsprong in de non-profitsector, zoals bijvoorbeeld Kasteel Groeneveld (dat van Staatsbosbeheer is), het Zuiderzeemuseum of Aeres Hogeschool. De tarieven zijn daarom meestal gunstiger dan bij de super commerciële locaties. 
    >> vind een duurzame locatie. 
       
  4. Verklein de CO2 footprint van je bezoeker
    Natuurlijk wil je dat er zo weinig mogelijk autokilometers worden gemaakt op weg naar jouw bijeenkomst. Dat kan door een locatie te kiezen die goed bereikbaar is met het openbaar vervoer. Rozet ligt midden in Arnhem, op loopafstand van het station. Bij Antropia stoppen de treinen in de achtertuin. Dat scheelt inzet van busjes. Er zijn ook locaties die het CO2 verbruik van alle bezoekers compenseren, zoals Spant! in Bussum. Of biedt in het programma een carpoolservice aan. Dat kan met handige apps van Toogethr of BlaBlacar. Dan begint het netwerken al in de auto!

Meer tips ontvangen? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief en ontvang het whitepaper 'Duurzaam Organiseren'. Hierin staat nog veel meer informatie.

 

Meer nieuws
Reacties

Schrijf een reactie

Zal niet zichtbaar op website zijn.

Bedankt voor je reactie

Je reactie is geplaatst.