DONATIES GOEDE DOELEN
0
0
1
1
7

Gooien jullie hier nog eten weg?

Voorkom voedselverspilling op je event

De catering op een evenement is een van de dingen waarmee je ontzettend veel winst kunt behalen als het gaat om duurzaam organiseren. Bewust inkopen en zo min mogelijk foodwaste, dat is het doel. Want voedselverspilling, dat kan écht niet meer!

Het doel: je gasten eten alles op. Want achteraf de broodjes doneren is hartstikke lief, maar doet niets voor de footprint van je event. Er zijn een paar dingen die je kunt doen om voedselverspilling te voorkomen.

Geen buffet of beperkte keuze

De grote voedselverspiller is het buffet. Geboren vanuit het gevoel van overdaad dat jouw gasten wilt meegeven: er is genoeg, je hebt veel keuze en schep gerust meerdere keren op. Wat mensen dan ook graag doen. Beter is het om je gasten heerlijke hapjes uit te serveren. Bijvoorbeeld met een walking diner dat steeds populairder wordt. Maar gezellig aan tafels kan natuurlijk ook.

Is het om praktische redenen wel handig om de bezoekers hun eigen eten te laten opscheppen, beperk dan de keuze. Maak maximaal 5 gerechten die iedereen lekker vind. En stem de hoeveelheid goed af. Zorg ervoor dat je gemakkelijk nog iets kunt bijmaken, mocht het onvoldoende zijn.

Beperken no-show op jouw event

De doorn in het oog van menig event organisator: bezoekers die op het laatste moment afzeggen. Of nog erger: die gewoon niet op komen dagen. Waardoor je te veel inkoopt en misschien wel dingen moet weggooien. Er zijn twee dingen die je kunt doen om dit te beperken:

  • Vraag entreegeld. Zelfs een klein bedrag maakt dat mensen zich op tijd afmelden of gewoon wel komen.
  • Maak niet alleen het aanmelden makkelijk, ook het afmelden moet supereasy zijn. En nee, dit zorgt er niet voor dat er minder mensen komen. Goede communicatie is hierbij natuurlijk essentieel. In de communicatie kun je er ook nog aan werken dat mensen zich bewust worden dat je een paar dagen van tevoren moet inkopen voor je event. Geef ze mee dat je dat voor hén doet en graag wilt dat ze dit ook opeten, zonder met veel vingertjes te wijzen.

Wil je je gasten op een ludieke manier bewust maken van het gevolg van no show bij evenementen, dan kan dit filmpje van pas komen: ‘Don’t spoil the party’:

Vlees noch vis

En dan nog een no-brainer: maak de afweging in hoeverre je nog vlees (en vis) wilt serveren. Tegenwoordig zijn de plantaardige alternatieven superlekker en vaak veel origineler dan de traditionele bitterbal.

Een flink aantal van de Locaties met Meerwaarde(N) zijn al helemaal plant-based, anderen houden de verhouding 60/40 of 80/20 aan. We hoeven je niet meer uit te leggen welk effect dat heeft op de CO2 uitstoot.

>> Lees ook: de leukste locaties die puur vegetarisch koken


Geen flesjes bronwater en meer tips

Serveer geen flesjes bronwater maar kraanwater voor je gasten. Dat is vast lekker op smaak gemaakt met kruiden uit de tuin van de locatie. Niets verfrissender dan dat!

En een tip voor locaties: Met de intelligente camera en weegschaal van Zero food waste breng je eenvoudig voedselverspilling in kaart. De kunstmatige intelligentie onderscheidt de ingrediënten die worden weggegooid. Tegelijkertijd worden het tijdstip en het gewicht geregistreerd. De data van de afvalstroom zie je terug in een overzichtelijk dashboard. Zo kun je aan de slag met voedselverspilling op een manier die bij jouw keuken en proces past!

Dit artikel staat in ons whitepaper 'Organiseren anno 2023, maak je impact positief'. Vraag hier het hele whitepaper aan.

Meer nieuws
Reacties

Schrijf een reactie

Zal niet zichtbaar op website zijn.

Bedankt voor je reactie

Je reactie is geplaatst.