DONATIES GOEDE DOELEN
0
7
0
9
4

Pesco, vega, plantbased, wat betekent het voor jouw event?

Inspiratie

>> Meer tips over hoe je duurzaam kunt organiseren? Bestel gratis ons whitepaper 'Maak je impact positief'


Deze week is de ‘Nationale week zonder vlees en zuivel’. Een mooie aanleiding voor ons om eens lekker in de cijfers te duiken. Wat betekent het als jij je gasten een vegetarisch of zelfs helemaal plantaardig menu voorschotelt op je bijeenkomst? En wat vinden jouw gasten daarvan?

Milieuwinst van vegetarisch menu

Door op één dag vlees te vervangen door een vega variant, bespaar je 26% uitstoot van CO2 en andere broeikasgassen en ongeveer 19 liter water per persoon. Een persoon die op één dag ook de dierlijke zuivel inwisselt voor plantaardige alternatieven, bespaart daarmee 16% uitstoot en bijna 10 liter water. Dat berekende Wageningen University & Research*.
Laat je vlees en vis en zuivel weg in het menu, dan bespaart dit 2,2 kg CO2 en 27,6 liter water per persoon!

Reken maar uit wat dit betekent voor een event met bijvoorbeeld 500 bezoekers. Dan bespaar je ruim 1000 kilo broeikasgasuitstoot. Dat is net zo veel als 6000 kilometer rijden met een diesel auto. Of acht keer heen en weer vliegen naar Londen (per passagier). Daarbij bespaar je ook nog eens bijna 14.000 liter water (!).

Deze cijfers spreken voor zich. Maar… jij wilt je gasten de allerbeste beleving geven op je event. Kun je het wel maken om een puur plantaardig menu te serveren?

Eerst even wat uitleg: Welke smaken zijn er allemaal?

  • Niet elke dag vlees of vis: flexitariër
  • Geen vlees, wel vis: pescotarier
  • Geen dieren: vegetariër
  • Geen dieren, geen eieren: lacto-vegetariër
  • Geen dieren, geen eieren en zuivel: veganist

Flexitariërs in Nederland

Plantaardig eten wordt steeds gewoner in Nederland: ruim tweederde* van de Nederlanders valt onder de noemer flexitariër. CBS rapporteerde in 2021 dat zelfs 80% van de bevolking niet elke dag vlees eet. Grote kans dus dat het merendeel van jouw bezoekers het helemaal niet erg vindt om op je event een plantaardig vorkje te prikken. Het is bovendien vaak ontzettend smaakvol eten en creatief bereid.

Een vegetarisch of vegan menu biedt veel voordelen. Een belangrijke: iedereen mag en kan het eten  én je sluit direct een aantal allergieën uit. Ook voor de mensen met een gluten intolerantie is er vaak veel te kiezen bij een plantaardig menu en hoef je niet aan de slag met aparte maaltijden.

Dus wat houdt je tegen? Die ene carnivoor die klaagt dat hij of zij  wordt ‘gediscrimineerd’ en dat je ‘toch zelf moet kunnen kiezen’? We komen zo’n mopperaar zelden tegen, en wie zegt dat je alles moet kunnen kiezen? Je kunt ook zelden kiezen voor kaviaar. Of kreeft. Nou dan!

Bij steeds meer Locaties met Meerwaarde(N) koken ze plant-based. Daar wordt zo lekker, verrassend en vaak uit eigen tuin gekookt, dat je gasten zeker niet zullen klagen. We stellen ze graag aan je voor:

Dominicanenklooster

Met vegetarische menu’s waarvoor veel ingrediënten uit de eigen moestuin komen, zorgt het Dominicanenklooster in Huissen niet alleen perfect voor de innerlijke mens maar ook voor vruchtbare grond. Want voor omgespitte aarde ben je hier aan het verkeerde adres. Groenten worden verbouwd zonder de spit in de grond te steken, zodat de schimmels en bacteriën lekker hun gang kunnen blijven gaan. De ‘no-dig methode’ heet dat. Het levert super vruchtbare grond op en de zuiverste smaken, die je misschien doen herinneren aan je kindertijd.

Jaarbeurs

Duurzaam eten toegankelijk maken voor een breed publiek – dat is de missie van Jaarbeurs. De Jaarbeurskeuken is in de basis gebaseerd op vegetarisch eten, seizoensproducten en zoveel mogelijk lokaal. Klanten merken vooral dat ze érg lekker eten bij Jaarbeurs. Dit is de plek waar je heel vaak iets ‘voor het eerst’ proeft. Bijvoorbeeld 3D geprint plantaardig vlees van Redefined Meat, een 100% plantaardige burger van Blue Dutcher Burger, een vegan saucijzenbroodje, vegan appeltaart of croissants van Bakker Bartels.

De Fruitproeverij

Eigenaresse Pauline kookt vegetarisch maar draait haar hand ook niet om voor een perfecte veganistische maaltijd. Klanten zijn lyrisch over haar kookkunsten. De Fruitproeverij in Rijswijk is een ecologisch pareltje. Wat betreft gebouwen maar zeker ook het eten. Vers fruit, groenten en (on)kruiden worden gekweekt volgens de principes van de permacultuur. Door natuurlijke bestrijders in te zetten hoeven geen chemische middelen worden gebruikt. Hier proef je de Betuwe op je tong.

De Groene Afslag

‘Is dit écht zeker geen zalm?' Soms is het voor klanten gewoon moeilijk te geloven welke smaaksensaties het ‘plantbased food’ van De Groene Afslag in Laren (NH) biedt. Sommige smaken volstrekt nieuw en andere toch wel heel erg gelijkend op vis of vlees. Maar: hier maken ze overal grappen over, maar niet over wat er in het eten zit. Dat is 100% gebaseerd op planten en dus zo vegan als maar kan.

* Bronnen: Proveg international & Vegetariersbond & Wageningen University & Research

Dit zijn alle locaties waar ze geheel vegetarisch koken:

Meer nieuws