DONATIES GOEDE DOELEN
0
5
3
3
3

Een goeie ruzie organiseren, 10 tips

Inspiratie & tips

>> Meer tips over hoe je duurzaam kunt organiseren? Bestel gratis ons whitepaper 'Maak je impact positief'


Stikstof, PFAS, energie, biodiversiteit, klimaat, wooncrisis, van alleen het opsommen van alle crises kun je al moe worden. Om een uitweg te vinden naar een betere toekomst moet er nog heel wat gepraat én gedaan worden. En dat door allerlei partijen die het deels of soms volkomen oneens zijn met elkaar.

Dan gaat het niet om praten in de richting van nog meer polarisatie, maar richting oplossingen. Zeg maar een ‘nuttige ruzie’. Een stevige discussie of debat, zo zou je het ook kunnen noemen. En dan met hele grote groepen mensen. Burgers, stakeholders, bedrijven, boeren, politieke partijen, iederéén gewoon. Hoe organiseer je dat op jouw bijeenkomst?

Nu lijken we het goeie ruziemaken een beetje verleerd. Zo’n ruzie of heftige discussie die loutert. Waarin je debatteert en luistert. Waarin je ontdekt dat die ander ook mens is. Misschien wel een punt heeft. Of je in elk geval begrijpt hoe de ander zich voelt. Waarin emotie de ruimte krijgt, maar de boel niet overneemt. Waarna je constateert dat je helemaal geen ruzie wil en naar gemeenschappelijkheid gaat zoeken. Samen een biertje doet, wat water bij de wijn, of thee drinkt. Naar een gezamenlijke toekomst kijkt op je event. Dat. Maar hoe organiseer je een dergelijke bijeenkomst of event? We hebben een paar tips.

1. Live doet leven

Je moet elkaar echt in de ogen kunnen kijken, zodat de magie van het live ontmoeten zich kan voltrekken. Online meetings zijn duurzaam, efficiënt en waren een geweldige oplossing tijdens de pandemie. We zijn enorm fan van online meetings in heel veel gevallen. Maar in dit geval niet. Organiseer het live, en anders niet.

2. Locatie.

Echt niet alleen omdat we een locatie-platform zijn. Maar omdat je locatie er echt toe doet. Deze moet laagdrempelig zijn, neutraliteit uitstralen, begrijpen wat er op het spel staat. De ruimte moet de juiste setting bieden voor het gesprek dat je wil voeren. Behoorlijk wat van onze Locaties met Meerwaarde(N) hebben een voorliefde voor het faciliteren van het maatschappelijke debat. We lichten er een paar uit:

  • OMNIA
    Een modern en duurzaam gebouw op de Campus van de Wageningen Universiteit. Debatten faciliteren is hier reden van bestaan. Voor bijeenkomsten over voedsel, natuur- en duurzaamheidsvraagstukken.
  • The Hague Humanity Hub
    Alle stichtingen en bedrijven in deze hub werken aan wereldwijde vrijheid, rechtvaardigheid en mensenrechten. Temidden van deze peace-buzz vind je moderne event- en vergaderruimtes. Een prachtige plek voor een goed debat.
  • Rozet
    Een van de mooiste locaties van Nederland, als wij het mogen zeggen. Rozet heeft een verbindende rol tussen allerlei groepen, vooral in de stad Arnhem. Daar is het gebouw ook prachtig voor ontworpen. Het zou zonde zijn als de rest van het land daar niet van profiteert.
  • Veerhuis
    Bij Het Veerhuis wordt gewerkt aan nieuwe economische modellen. Je zit er in een halfronde gesprekssetting met uitzicht op de Waal. Dat is al een goed begin. Eigenaar Henry Mentink bedacht onder andere deelauto concept MyWheels. Hij kan je helpen met vorm en inhoud.
  • Meet Berlage
    Berlage was een architect met een sociale missie. Die missie zie je terug in deze community locatie. Hier vergaderen is onderdeel uitmaken van iets groters. Meet Berlage brengt het gevoel van ‘midden in de maatschappij’ met zich mee. (Bijna tegenover Amsterdam CS is gewoon ook echt heel centraal).
  • De Groene Afslag
    Is je publiek niet helemaal overtuigd van de noodzaak van de transitie naar een duurzame wereld maar moet het er toch echt over gaan, dan is dit een geschikte plek. Hier wordt met een glimlach gewerkt aan een duurzame toekomst. Dat geeft je bijeenkomst een luchtige toon.
  • Monte dos três moinhos
    Er even helemaal uit, om er samen uit te komen. Een volstrekt andere omgeving kan erg helpen. Bij Monte dos três moinhos in Portugal vind je niet alleen ruimte, groen, warmte en rust. Er is fysieke arbeid voor wie wil. En een gespreksleider die je helpt met je vraagstuk. De eigenaren hebben van veel verstand, maar vooral van ondernemers- en duurzaamheidsvraagstukken.

3. De Goede Dagvoorzitter

Huur een goede dagvoorzitter in. Een professional, die al flink wat vlieguren heeft gemaakt. Bij zo’n spannende bijeenkomst is dat geen overbodige luxe maar eerder een voorwaarde. De kosten van een bijeenkomst die uit de hand is gelopen zijn altijd vele malen hoger dan die van een professionele dagvoorzitter. Bij dagvoorzitter.nl adviseren ze je graag. Jouw ideale dagvoorzitter heeft er vast al de workshop Participatie of Polarisatie gevolgd.

4. Meetingdesign

Of het tot echte participatie komt hangt ook af van het ontwerp van je bijeenkomst. Zet je mensen tegenover elkaar in een debat of laat je ze nadenken over hun gezamenlijke belangen? Hoeveel ruimte is er voor inbreng vanuit het publiek? Hoe laat je emoties toe in de bijeenkomst zonder dat de geest uit de fles ontsnapt? Een goede dagvoorzitter kan meedenken over de opbouw van je bijeenkomst. Maar deze kan het niet alleen. Jij kent je publiek het beste en weet welk doel je hebt met je bijeenkomst. Samen maak je er een bijeenkomst van die mensen zich nog lang zullen herinneren. Want… toen werd die belangrijke eerste stap gezet.

#ruzie #discussie #bijeenkomst #debat #organiseren #polarisatie #goedgesprek

Meer nieuws
Reacties

Schrijf een reactie

Zal niet zichtbaar op website zijn.

Bedankt voor je reactie

Je reactie is geplaatst.