Mooi hergebruikt is niet lelijk – hoe ziet jouw circulaire event eruit?
Inspiratie
Deze week is de week van de circulaire economie. Circulair betekent het eindeloos opnieuw gebruiken van grondstoffen: een cirkel die nooit stopt en waar altijd genoeg grondstoffen zijn. Een mooi streven.
Concreet gaat het over: niets kopen, zo min mogelijk nieuw kopen, zo lang mogelijk met dingen doen, repareren wat kapot is, producten delen en na gebruik grondstoffen niet verloren laten gaan door ze bijvoorbeeld te recyclen.
Ooit wel eens van de R-ladder gehoord? Dat is een bekende strategie voor circulariteit waar dit in samenkomt (bron RVO). Hoe hoger op de ladder, hoe beter:
Bewustwording
Voor evenementen zou ik er eigenlijk nog een R aan toe willen voegen: REALISE (bewustwording). Met een event bereik je veel mensen. Door het goede voorbeeld te geven, verklein je niet alleen je eigen impact, maar geef je ook een boodschap mee aan je gasten.
Lees ook: Leer jouw gasten iets over de circulaire economie
Jouw circulaire event
Bij circulaire evenementen draait het dus om het minimaliseren van afval en het maximaliseren van hergebruik. In plaats van eenmalige items te gebruiken die na gebruik worden weggegooid, worden bij circulaire evenementen materialen zorgvuldig gekozen.
Doe zo veel mogelijk digitaal (met een gaaf lichtplan kun je ook je merk neerzetten) of huur je materialen. Gebruik servies in plaats van wegwerp. Voor het eten op je event kun je denken aan koken met geredde groenten, kijk hier welke cateraars dat aanbieden. Ook de locatiekeuze is van belang: ondersteunen ze deze principes? Sommige eventlocties zijn zelf gevestigd in een ge-upcycled gebouw en met hun duurzame verhaal dragen ze bij aan het succes van jouw meeting.
Wil je jouw event meer circulair maken? We zetten een paar tips voor je op een rij.
MOYU
Een van de meest uitgedeelde items op een event is het notitieboekje. Natuurlijk in de event huisstijl en met jouw boodschap erop. MOYU maakt het nog mooier en meer circulair.
MOYU notitieboeken zijn namelijk gemaakt van 100% recyclebaar steenpapier. Het voelt en schrijft als normaal papier, maar bestaat uit pagina’s die tot wel 500 keer herschrijfbaar zijn.
Extra mooi is dat ze 100% boomvrij zijn er en zelfs 1 boom wordt geplant voor elke MOYU. Op die manier draag jij je steentje bij tegen papierverspilling en wereldwijde ontbossing. Maak een onuitwisbare indruk achter op je volgende event!
De Koepel Haarlem
Hoe recycle je een penitentiaire inrichting oftewel een gevangenis? Nou, door van elke cel een breakout room te maken! Dat is pas omdenken. Dit iconische gebouw is op indrukwekkende wijze gerenoveerd, duurzaam getransformeerd en nieuw leven ingeblazen met diverse functies.
Onder de indrukwekkende Koepel worden zowel informele als formele events georganiseerd, met flexibele ruimtes voor zowel kleine bijeenkomsten als grote evenementen tot 750 personen. Maar dit historische gebouw in het hart van Haarlem is méér dan een eventlocatie. Het is een levendige plek voor stadsbewoners, studenten, startups, ondernemers en artiesten – een echte impact hub waar samenwerking en digitalisering centraal staan.
Tijdens je event kun je profiteren van de innovatieve community die hier samenkomt, maar dat hoeft niet. Je kunt ook gewoon genieten van de unieke sfeer en de inspirerende locatie. Eén ding is zeker: een event in De Koepel is altijd een bijzondere ervaring.
Het Ruim en GeWoonboot Amsterdam
‘Autarkisch’, misschien niet een woord dat je elke dag hoort. Het betekent zoiets als zelfvoorzienend en is de basis van het denken bij Het Ruim en geWoonboot.
GeWoonboot ligt in Amsterdam Noord aan het IJ. Het woonschip waar je met 20 personen kunt vergaderen, werd in 2006 gebouwd als voorbeeld dat het wél kan: helemaal duurzaam en zelfvoorzienend wonen op het water. geWoonboot voorziet in haar eigen energiebehoefte en zuivert haar eigen afvalwater. Duurzaamheid aan boord komt terug in zowel de techniek van de boot als in de bedrijfsvoering van eigenaren Joan Kramer en Jan Huisman. Als je geWoonboot boekt, boek je een ‘eerlijke’ plek met een oprecht verhaal.
Vergaderruimte Het Ruim is hun nieuwe plek, deze woonark hoort ook bij geWoonboot. Het is onderdeel van de wijk Schoonschip, de meest duurzame drijvende woonwijk van Europa in Amsterdam Noord. De wijk is ontwikkeld door de bewoners zelf. De wijk is ecologisch en sociaal duurzaam met warmtepompen, zonnepanelen en thermische panelen. Daarbij is vooruit gekeken naar herbruikbaarheid van alle materialen.
Een dag in de mooi gestylde eventlocatie Het Ruim biedt je bezoekers de magie van de NDSM werf én een inkijkje in dit circulaire ontwerp- en bouwproces. Alle principes van geWoonboot zijn ook hier doorgevoerd: een duurzame ontmoetingsplek, greenhub, cradle to cradle materialen, low tech systemen, opschaalbaarheid & zichtbaarheid op een bijzondere plek. Zo heeft deze drijvende vergaderlocatie vacuümtoiletten die slechts met een liter water doortrekken en de achtergelaten boodschap omzetten naar bruikbare compost. Je kunt hier met 18 personen vergaderen.
Koninklijke Jaarbeurs Utrecht
Koninklijke Jaarbeurs in Utrecht heeft de ambitie om de meest duurzame organisator en facilitator van evenementen en beurzen in Europa te worden.
In het interieur en bij standbouw maakt Jaarbeurs veel circulaire keuzes. Aan exposanten worden duurzame standbouwpakketten verhuurd. Van circulaire wanden tot stoelen en krukken van gerecyclede PET-flessen van een Nederlandse fabrikant. De tafels worden gemaakt van resthout in een sociale werkplaats. Daarnaast past Jaarbeurs circulair beurstapijt toe.
Het Beatrix Theater vernieuwde in 2024 het meubilair, waaronder de stoelen. De oude stoelen werden gedoneerd en zijn inmiddels geplaatst in het Beatrix Theater in Suriname.
Jaarbeurs is continu op zoek naar nieuwe manieren om afval te verwerken. Het afval wordt gescheiden in 14 stromen, en het statiegeld op flesjes en blikjes wordt gedoneerd aan haar partner, het Prinses Maxima Centrum voor Kinderoncologie.
Jaarbeurs heeft in 2024 de Sustainability Pledge geïntroduceerd. Hiermee stimuleert het de exposanten en organisatoren om, vanuit hun intrinsieke motivatie, op een duurzame manier deel te nemen aan beurzen. Een van de eerste deelnemers bouwt een circulaire stand en kiest voor communicatie via schermen en QR-codes in plaats van drukwerk.