DONATIES GOEDE DOELEN
0
5
3
3
3

Trouwen met meerwaarde(N)

Esther is getrouwd!

>> Meer tips over hoe je duurzaam kunt organiseren? Bestel gratis ons whitepaper 'Maak je impact positief'

Esther ging pasgeleden trouwen. Wat een heerlijk feest van de liefde werd dat, waarin ieders hart werd aangeraakt. Dat ontstond niet vanzelf. Want je kan wel een evenementendier zijn, je eigen bruiloft organiseren is echt andere koek. 
 
De voorbereiding, met vallen en opstaan, leverde 11 tips op over trouwen met meerwaarde(N). Esther neemt je mee.
 

1. Wat is jullie liefdesverhaal


Je bruiloftsgasten komen voor een dag terecht in jullie liefdesverhaal. Dat verhaal is de basis van de hele trouwerij. Dus ga er even voor zitten. Wat maakt jullie liefde zo uniek? Hebben jullie een gezamenlijke passie? Elkaar leren kennen in een vakantieland? Is er iets dat jullie liefde typeert? Vervolgens kun je bedenken hoe je daar je gasten in meeneemt.
Wij zijn zelf een ongewoon setje: een transgender vrouw en een biseksuele vrouw die stapelgek op elkaar zijn. Wij wilden mensen meenemen in ons verlangen naar een inclusieve wereld. Op een zachte manier en met humor. Want onze ooms en tantes van 80 moesten het ook leuk vinden. Wij vroegen daarom Dolly Bellefleur als BABS voor onze trouwceremonie.
Het credo van Dolly Bellefleur is: ‘laat liefde regeren’. Ze is een heerlijk luchtige, verbindende, grappige persoonlijkheid. Het werd een onvergetelijke ceremonie. Alle gasten, van welke politieke overtuiging of geloof, welke kleur, leeftijd, uit welke regio dan ook, verlieten de trouwceremonie met een grote lach op hun gezicht. 
 
 

2. Niks moet


Als je ‘trouwen’ zegt tegen mensen gebeurt er iets. Het lijkt net alsof er dan ineens van alles moet. Omdat het zo hoort. Witte jurken, bruidstaarten, trouwkaarten, dresscodes. Veel is commercieel gedreven of door tradities ingegeven. Maar een trouwerij is in principe een leeg canvas. Niets moet, behalve dat er op een bepaald moment wel ergens een paar handtekeningen onder gezet moeten worden. De vorm is vrij. Wat lijkt jou nu echt leuk? Hoeveel energie heb je? Wat voor publiek komt er op je bruiloft?
Wij hadden een vet dansfeest met een goeie DJ voor ogen, vanaf een uur of 20.00. Met voorafgaand aan het feest de trouwceremonie. En daarvoor eten met intimi. Maar geen hele trouwdag. 
Wij zijn allebei geen ochtendmensen. Dus om 8 uur in de kappersstoel, dat zagen we echt niet zitten. Pas tegen in de middag kwamen de eerste mensen bij ons thuis. Hierdoor waren we de hele dag superrelaxed. ’s Avonds hadden we nog energie voor 10 en konden we volop genieten van het uitzinnige dansfeest. (Niet alle top-dj’s willen op bruiloften draaien, maar DJ Mark More wel. De tent gaat gegarandeerd op zijn kop!)
 
 

3. Kleding


Thema´s lijken de standaard geworden voor bruiloften. Iedereen wordt gevraagd in zwart-wit of in 20-er jaren kleding te verschijnen. Je bruiloftsgasten gaan massaal shoppen voor een eenmalige outfit. Met enorme polyester-dump als gevolg. De bedoeling van zo’n thema is de gasten vooraf al te betrekken bij je feest. Maar er zijn veel meer manieren om dat te doen. Vraag je gasten bijvoorbeeld om iets kleins mee te nemen van thuis om op het feest te ruilen met andere gasten. Dat levert allerlei gesprekken op tussen mensen die elkaar niet kennen en hilarische situaties.
Voor ons trouwfeest was het thema natuurlijk: kom vooral als jezelf. No dresscode. Dat paste geweldig bij ons liefdesverhaal. Zijn wie je bent, precies aantrekken waar je zin in hebt. Of dat nu een korte broek is, een over the top glitterpak of een mooie jurk. De gasten waren er erg blij mee. Mensen kwamen op slippertjes, in gouden glitterpakken, in prachtige jurken, alles kwam langs.
En dan de trouwjurken. Wij zijn nogal kleurrijk georiënteerd dus een witte jurk vonden we niets voor ons. Onze trouwjurken komen gewoon van Top Vintage. We waren er supergelukkig in en we kunnen ze bij galafeestjes prima vaker dragen. Wel zo duurzaam. (Vind je trouwkleding van duurzame makelij, dan is dat natuurlijk nog beter!). 
 
 

4. Digitale uitnodiging 


Een papieren kaartje in de bus kan heel leuk zijn, maar handig is het niet. Je hebt van iedereen een recent huisadres nodig. Vervolgens weet je niet goed wie er ook echt naar je bruiloft komt. Meestal stopt de communicatie met je gasten na het versturen van de uitnodigingskaart.
Het is ons heel goed bevallen om een digitale uitnodiging maken in plaats van een traditionele kaart. We hebben een kleine website gemaakt en die per whatsapp gestuurd. Via de website konden de mensen zich aanmelden. In een aanmeldtool verzamelden we hun e-mailadres, dieetwensen etc. We konden vervolgens heel gemakkelijk met een mailtje updates sturen, waardoor iedereen betrokken raakte bij het komende feest. Toen de mensen aankwamen hadden ze al zoveel voorpret gehad dat het feest direct losbarstte. Na de bruiloft konden we de website vullen met foto’s en video’s, waardoor alle gasten de bijzondere sfeer van de dag nog even konden vasthouden.
 

5. Houd het dichtbij huis.


Regelmatig hoor je dat mensen hun huwelijksfeest in een Italiaans kasteel of een Franse wijngaard vieren. Onderschat wordt hoe gecompliceerd dit is. Niet alleen voor jezelf – je moet er ofwel steeds heen ofwel dingen op afstand beslissen zonder dat je terplekke kunt kijken hoe het eruit ziet-  maar ook voor gasten. Mensen moeten langer vrij nemen en relatief ver reizen. Voor je het weet stappen allerlei mensen voor je bruiloft in het vliegtuig, omdat het hen anders niet lukt erbij te zijn. Dat wil je eigenlijk liefst voorkomen.
In Nederland worden de zomers steeds warmer (het Franse klimaat van weleer is inmiddels het onze) en zijn er ook prachtige wijngaarden, strandlocaties en andere romantische tuinlocaties. Art Centre Delft, blooming, Parc Spelderholt, Kasteel Groeneveld, Landhuis Huize Bergen, Kapellerput, Bovendonk of Fier.

Wil je in het voorjaar of najaar trouwen en twijfel je over het weer? Dan zijn kassen heerlijk om een buitengevoel op te roepen. Juist als de zon niet volop schijnt, zijn kassen perfect. Kijk eens naar:
The garden of Amsterdam, KAS Woerden, of Hoogtij

In de winter trouwen kan ook heel cool zijn, omdat je dan zeker weet dat het niet te warm is voor een uitzinnig dansfeest. Bijvoorbeeld in de toffe, beetje rauwe omgeving van Tobacco. Veel van je gasten zullen er graag een paar dagen aan vastplakken en er een weekendje Amsterdam van maken. Of zie je jezelf al trouwen in deze fotogenieke kapel van de Metaalkathedraal?

Op zoek naar een vakantiegevoel rondom je trouwerij? Denk dan eens aan de Limburgse heuvels, de Waddeneilanden of een strandpaviljoen langs de Nederlandse kust. Of aan de Vinkeveense plassen, bijvoorbeeld bij Tuinhotel Tralala. Dat wordt zeker een trouwerij die anders is dan alle andere. Dat geldt ook voor een heerlijke out of the box locatie als De Groene Afslag.

Wij zouden trouwen bij Locatie met Meerwaarde Het Smaakpark. Maar toen dat failliet ging, enkele weken voor onze bruiloft, moesten we snel schakelen. We hebben de gok genomen buiten te trouwen op de Wageningse Berg, vlakbij ons huis. De zon liet ons niet in de steek. Het weer was fantastisch. Voor onze gasten was de romantiek van de plek en het uitzicht over de Neder-Rijn en uiterwaarden een eye-opener. Ze hoefden niet ver te reizen maar waanden zich toch in het buitenland.


 

6. Vraag om duurzame catering


Niet alle trouwlocaties zijn ingericht op duurzaamheid. Maar het bruidspaar rules. Dus ga met de kok om tafel en vraag om duurzame alternatieven voor alles. Dat lukt echt altijd! Handig: als je geen vlees serveert tijdens je trouwerij kunnen mensen die halal of kosjer eten ook zorgeloos mee-eten. 
Onze trouwlocatie was geen Locatie met Meerwaarde(N). Dus dat vroeg om wat extra overleg. De locatie ging daar heel goed mee om en gaf ons de vrije hand. Wij kozen voor 95% vegetarische catering tijdens ons event. Niemand heeft het gemerkt. De hapjes waren supersmakelijk. We sloten de feestavond af met een puntzak patat voor iedereen. Er zijn weinig mensen die dat niet lekker vinden.
 

7. Bloemen uit eigen tuin


Het trouwseizoen is ook het bloemenseizoen. Je kunt met de bloemen die in ieders tuin groeien prachtige boeketten maken. Nederlandse veld- en tuinbloemen zijn eerlijk gezegd vaak mooier dan de strak gestileerde boeketten met importbloemen. Je moet wel iemand vinden die zo’n natuurlijk boeket kan maken. Het vraagt vakmensschap omdat niet alle bloemen dezelfde maat en vorm hebben.
Voor onze trouwerij heeft Bernadette trouwboeketten  en bloemwerk gemaakt met biologisch geteelde bloemen, grotendeels uit haar eigen tuin. Het resultaat was adembenemend. Aan het eind van het feest mochten de gasten bloemetjes mee naar huis nemen, zodat ze een langer leven kregen.
 
 

8. Style de trouwlocatie met je eigen spullen


Je kunt natuurlijk bruidsstyling inhuren. Dat ontzorgt je zeker. Maar je weet ook zeker dat jouw personal touch zal ontbreken. Je kiest een stijl, zoiets als ‘bohemian’ of ‘klassiek’ en dan wordt het toch een beetje een standaard plaatje. Maar: de leukste dingen staan waarschijnlijk bij jullie thuis in de huiskamer. Allemaal spullen in jullie stijl, waar geschiedenis aan kleeft en alweer: een verhaal. Veel bijzonderder wordt het daarom als er gestyled wordt met de spullen van jullie thuis.
Bij ons heeft ceremoniemeester Cynthia de styling verzorgd. We zijn erg georiënteerd op Turkije, dus werd het een groot kussen- en tapijtenfestijn. In het handomdraai maakte ze er iets prachtigs van. Dat zij dat talent heeft was natuurlijk een welkom toeval. Maar het was eigenlijk te veel werk voor haar op die dag. Beter is het om een styliste in te schakelen die je vraagt om de trouwlocatie met jullie eigen spullen mooi aan te kleden.
 

 

9. Alles is te huur


100 (of 200 of 300) stoeltjes voor gasten staan waarschijnlijk ook niet in jouw schuur. Huren is een duurzame optie. De meeste locaties hebben vaste toeleveranciers en weten precies welke kwaliteit wordt geleverd. Het handigst is als zij de offerte voor je regelen en zorgen dat de spullen tijdig op hun plek staan voor jullie grote feest. 
Wij huurden een rotan bankje, witte houten klapstoeltjes, een backdrop van berkenhout en een katheder bij Happy Vintage. Een geluidsbox met mic voor de ceremonie buiten en een led verlichte dansvloer  kwam van een technische verhuurder. 24 Uplights en een dj booth kwamen met de DJ mee. Alles werd netjes door de verhuurders gebracht, opgebouwd en afgebroken. Dat voelde ontzettend zorgeloos. 
 

10. Goud hergebruiken


Er liggen heel wat dierbare erfstukken in kasten en laden. Mensen zijn er vaak uiterst zuinig op maar dragen ze niet. Zo’n erfstuk dat je lief is kun je natuurlijk ook door een goudsmid laten aanpassen tot jouw trouwring. 
Voor mij was het kostbare erfstuk de trouwring van mijn vader, waarin de naam van mijn moeder en hun trouwdatum aan de binnenkant is gegraveerd. . Goudsmid Arman maakte er een bakje op met een peridot-steen. Voor Petra, die liever zilver draagt, heeft hij exact dezelfde ring gemaakt met witgoud en topaas. Zo hebben we beiden trouwringen die bij onze persoonlijke stijl passen, maar die ook heel mooi bij elkaar staan. Het hele idee past ook weer geweldig bij onze hang naar veelkleurigheid.
 
 

11. Een fotograaf die echt bij jullie past


Als de appjes, belletje en bezoekjes ophouden, als alle bruiloftsverhalen 1000 keer zijn verteld, resten de beelden. It better be good. Een fotograaf die jullie kent of minstens in stijl bij jullie aansluit, kies je met zorg.
Voor ons was dat fotograaf Kees Jan. Een vriend, prettige persoon om erbij te hebben op zo´n spannende dag en een ongelofelijk goede fotograaf. Alle beelden die je bij deze blog ziet zijn van zijn hand. Hij heeft ook een aantal activistische bruidsfoto’s van ons gemaakt. Dat hadden we aan een andere fotograaf waarschijnlijk niet gauw gevraagd.
 

Meer nieuws
Reacties

Schrijf een reactie

Zal niet zichtbaar op website zijn.

Bedankt voor je reactie

Je reactie is geplaatst.